Top 12 obiective turistice în 2,8% din teritoriul României! Județul Cluj te așteaptă la plimbare și relaxare!

Vin la Cluj, ce obiective turistice sunt în zonă? Acesta este o întrebare des întâlnită pe buzele celor care ajung prin Transilvania și vor să vadă minunățiile zonei noastre. Adevărul este că nu poți să treci prin Cluj sau prin apropierea lui, fără să poposești măcar în câteva zone mirifice, care să-ți încânte privirea și sufletul. Să faci un top al celor mai frumoase destinații turistice cluj în 2,8% din teritoriul României (suprafața județului Cluj), nu este ușor, tocmai pentru că este o zonă bogată în peisaje naturale pitorești, locuri cu o istorie bogată și activități recreative care mai de care. Însă, noi ne străduim să facem o listă a celor mai apropiate destinații turistice față de locația noastră pensiune cu spa, asta ca să le îmbini pe toate cu lejeritate. Să te bucuri atât de relaxarea la SPA și timpul petrecut în tihnă, cât și de vizitarea unor locuri care merită atenția noastră, a curioșilor de frumos și aventură. Haideți să le luăm pe rând, încetuc, cu treabă bună, că așa-i în Ardeal.Gecko Parc - Parc de Aventura Cluj

1. Gecko Parc - Parc de Aventura Cluj și Moara de Vânt

5.3 km

Dacă ești un aventurier înrăit sau pur și simplu ești dornic de mișcare în aer liber, parcul de aventură Gecko se află la doar 5.3 km de pensiunea noastră. Aici te poți bucura de diverse activități, precum trasee de cățărare cu dificultăți diferite, peste 50 de jocuri care compun parcursuri aeriene pentru cățărători, precum tiroliene și alte lucruri interesante.

Parcul de aventură este situat în incinta Moara de Vânt, un parc de agrement care oferă și el la rândul lui activități recreative. Spre exemplu, tot aici poți să vizitezi un zooparc cu peste 45 de specii de animale sau să încerci călăria. Sună distractiv, nu?

Vezi website

2. Adrenalin Park - Parc de Aventura

6.6 km

Al doilea obiectiv turistic tot din categoria “aventură” este Adrenalin Park, situat la doar 6.6 km de noi. Cu 14 trasee aeriene dedicate atât copiilor, cât și adulților, tiroliene și ateliere de escaladă, sigur nu te vei plictisi. Te asigurăm că vei găsi cel puțin o activitate interesantă care să te provoace și să îți ieși din zona de confort, evident cu distracție și voie bună.

Încă ceva util. Activitățile din cadrul parcului de aventură se derulează exclusiv outdoor (în aer liber) și sunt adaptate în funcție de sezon. Practic, aici vei descoperi atât activități practicabile în sezonul cald (martie – octombrie), cât și activități potrivite pentru sezonul rece (noiembrie – februarie). Noi îți sugerăm să mergi să încerci activități din ambele categorii, pentru că sigur vei descoperi lucruri cel puțin interesante.

Vezi website

Adrenalin Park - Parc de Aventura
Orasul Cluj-Napoca

3. Orașul Cluj-Napoca

15 km
  • La doar 15 km de Casa dinainte, orașul Cluj-Napoca îți stă la dispoziție cu o mulțime de obiective turistice de care să te minunezi. Sunt mai multe, însă noi amintim 11 dintre ele.

  • Piața Unirii: Situată în centrul istoric al orașului, Piața Unirii este un loc emblematic, înfrumusețat de Catedrala Sfântul Mihail și de Statuia lui Matei Corvin. Aici poți admira arhitectura impresionantă a clădirilor istorice și te poți bucura de atmosfera minunată a pieței.

  • Piața Muzeului. Piața Muzeului este locul preferat de toată lumea, pentru relaxare și destindere, datorită localurilor și teraselor din prezent. Se află în imediata apropiere a Pieței Unirii și este cea mai veche din Cluj-Napoca. În capătul pieței regăsim Muzeului de Istorie a Transilvaniei, iar în apropiere regăsim și Obeliscul Karolina, Mănăstirea și Biserica Franciscană și casa natală a lui Matei Corvin.

  • Muzeul de Artă: Situat în Palatul Bánffy, unul dintre cele mai frumoase edificii din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă găzduiește o colecție impresionantă de artă românească și europeană. Aici poți admira opere semnate de artiști celebri precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Theodor Aman.

  • Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Situat în Piața Muzeului, Muzeul Național de Istorie Transilvania este deschis publicului din anul 1937 și prezintă una dintre cele mai bine organizate secții de istorie antică din țară. Aici poți descoperi o valoroasă pinacotecă, o colecție de ceramică medievală și modernă, un lapidar medieval și o colecție etnografică.

  • Teatrul Național și Opera Română: Fondat în 1919, Teatrul Național din Cluj-Napoca este una dintre cele mai vechi instituții teatrale din România. Este situat în Piața Ștefan Cel Mare, construit în stil baroc și găzduiește spectacole de teatru clasic, contemporan, dramaturgie românească și internațională, operă, balet, concerte și alte evenimente culturale.

  • Parcul Central: Cunoscut și sub numele de Parcul Mare, acesta este cel mai mare și mai popular parc din Cluj-Napoca. Cu alei pitorești, zone verzi generoase și facilități de recreere, Parcul Central este locul ideal pentru o plimbare relaxantă sau pentru o pauză în mijlocul naturii.

  • Turnul Croitorilor: Turnul Croitorilor este unul dintre cele mai cunoscute monumente medievale din oraș și face parte din sistemul de fortificații care apăra orașul în evul mediu, fiind construit în secolul al XV-lea. Turnul are o înălțime de aproximativ 25 de metri și este construit din cărămidă roșie și piatră. El prezintă elemente de arhitectură gotică și renascentistă și este prevăzut cu o scară în spirală, care permite accesul la etajele superioare și la platforma de observație de la vârf.

4. Pădurea Hoia

23.3 km

Pădurea Hoia-Baciu, situată în apropierea orașului Cluj-Napoca și la 23.3 km de casa noastră - pensiune cu spa. Această pădure este cunoscută ca fiind una dintre cele mai fascinante și misterioase destinații turistice din România, fiind apreciată pentru fenomenele sale paranormale și legendele care o înconjoară.

Cu toate acestea, în ciuda reputației sale, Pădurea Hoia-Baciu este un loc frumos și pitoresc, cu o vegetație bogată, alei de plimbare și zone de picnic. Mulți turiști vizitează pădurea pentru a se bucura de natură și de frumusețea ei, așa cum poți să faci și tu.

Indiferent de motivele vizitei, Pădurea Hoia-Baciu rămâne una dintre cele mai interesante și enigmatice atracții turistice din România, oferind o combinație unică de frumusețe naturală și mister.

Padurea Hoia
Cetatea Liteni

5. Cetatea Liteni

24.5 km

Dacă ești pasionat de istorie sau pur și simplu îți dorești o plimbare în natură, cetatea Liteni poate fi pe lista ta de obiective turistice. Situată în comuna Liteni, la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca și la 24.5 km de Casa dinainte, cetatea este un monument istoric ce atrage atenția vizitatorilor datorită frumuseții sale și bogatei istorii care o recomandă.

Construită în secolul al XV-lea, cetatea Liteni a fost inițial un punct strategic important pentru apărarea teritoriului. Cu trecerea timpului, cetatea a suferit mai multe modificări și a fost folosită în diferite scopuri, de la locuință nobiliară până la centru administrativ.

Astăzi, cetatea Liteni este o atracție turistică populară, oferind vizitatorilor ocazia să exploreze ruinele sale și să înțeleagă mai bine istoria și cultura locului. Situată într-un cadru natural impresionant, cetatea oferă și vederi panoramice spectaculoase asupra împrejurimilor.

6. Cheile Turzii

33.4 km

Tot pentru plimbări și aer curat, punem pe lista de destinatii turistice cluj, Cheile Turzii. La doar 33.4 km de locația noastră, în apropierea municipiului Turda, în Munții Trascău, aceste chei reprezintă un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură. Noi deja am presupus că ești unul dintre ei.

Cu un peisaj spectaculos, Cheile Turzii sunt străbătute de râul Hășdate, care a săpat de-a lungul timpului un defileu stâncos cu pereți verticali de calcar, înălțându-se până la 300 de metri în unele locuri. Acest peisaj impresionant este completat de vegetația bogată, pădurile de foioase și conifere, precum și de numeroasele peșteri și formațiuni stâncoase.

Printre activitățile populare pe care le poți practica în Cheile Turzii se numără drumețiile, alpinismul, escaladă, mountain biking și fotografie peisagistică. Există mai multe trasee marcate care îți oferă posibilitatea să explorezi întreaga zonă și să te bucuri de frumusețea naturală a peisajului.

Cheile Turzii
Salina Turda

7. Salina Turda

34.4 km

Dacă am amintit de Cheile Turzii, nu putem să nu amintim și de Salina Turda, care se află la 1 km distanță și la 34.4 km de Casa dinainte. Salina Turda face parte dintre acele obiective turistice care oferă este un adevărat spectacol subteran, fiind recunoscută atât la nivel național, cât și internațional, pentru frumusețea și originalitatea sa.

Salina Turda se remarcă prin peisajul său unic, care include numeroase elemente spectaculoase precum lacurile sărate, peșterile, stalactitele și stalagmitele de sare, precum și instalațiile de iluminat subteran care conferă o atmosferă misterioasă, aproape ireală.

În salină poți face activități precum plimbări cu bărcile pe lacurile subterane, explorarea peșterilor și galeriilor sărate, dar și facilități moderne cum ar fi terenurile de sport, locurile de joacă pentru copii și spațiile de agrement.

În timp ce te bucuri de diverse activități, locul în care stai are și calități terapeutice. Aerul din salină este considerat să fie curat și pur, lipsit de impurități și alergeni. Aceasta se datorează microclimatului unic al salinei, care este caracterizat de o umiditate redusă, lipsa poluării și prezența sării în aer.

8. Cascada Ciucas

38.7 km

Cascada Ciucaș este unul dintre acele obiective turistice cu care ne mândrim în zona Clujului, la 38,7 km de locația noastră pensiune cu spa. Un fel de jacuzzi natural îi putem spune, cu aproape 5 m înălțime, este formată din rupturi de pantă și cascade repezi. Sunt formate și 2 marime unde te poți relaxa, iar la baza cascadei se formează un mic lac, în care te poți scălda în zilele călduroase de vară.

În plus, zona din jurul cascadei Ciucas este înconjurată de o frumusețe naturală captivantă. Vegetația diversă, pădurile întinse și aerul curat fac din această destinație un refugiu perfect pentru cei care doresc să se bucure de natură, de liniște sau chiar de un picnic în aer liber.

Cascada Ciucas
Lacul Tarnița

9. Lacul Tarnița

44 km

De pe lista noastră nu putea să lipsească lacul Tarnția, una dintre acele destinații turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi la Cluj. Lacul Tarnița este un adevărat spectacol al naturii, situat la 44 km distanță de locația noastră și se întinde pe o lungime de 8 km cu o adâncime maximă de peste 70 m.

Pe lângă faptul că poți admira în liniște frumusețea naturală creată de contrastul dintre apa albăstruie și pădurile verzi care o înconjoară, te poți bucura și de activități recreative. Ai posibilitatea să te relaxezi la un pescuit, să te răcorești în apa limpede a lacului, să te plimbi cu barca sau chiar să te bucuri de o plimbare cu bicicleta sau la pas, prin împrejurimi. De asemenea, poți găsi de închiriat bărci cu velă, caiace, stand up paddle board-uri la Yachting Club Tarnița (yachting-club-tarnita.business.site) sau la Kayac Tarnita (kayaktarnita.com).

10. Castelul Banffy

44.6 km

Castelul Banffy este una dintre bijuteriile arhitecturale și culturale ale Clujului și al întregii țări. Aflat la 44.6 km de Casa dinainte, în localitatea Bonțida castelul a fost o fortăreață medievală, dar a suferit transformări majore de-a lungul timpului. În secolul al XVIII-lea, familia nobiliară Banffy a preluat castelul și a efectuat renovări ample, dându-i aspectul baroc pe care îl vedem astăzi.

Vizitatorii care ajung aici au ocazia să exploreze încăperile interioare ale castelului, care găzduiesc o colecție impresionantă de artă și mobilier vechi, oferind o privire în lumea aristocratică a secolelor trecute. De asemenea, grădinile și parcul înconjurător oferă o oază de liniște și frumusețe naturală, perfectă pentru plimbări relaxante și momente de reflecție.

Cu atmosfera sa încărcată de istorie și frumusețe, Castelul Banffy este cu siguranță un loc de vizitat pentru oricine pasionat de cultură, istorie și arhitectură.

Castelul Banffy
Stufarisul de la sic

11. Stufărișul de la Sic

65 km

Acum înapoi la obiective turistice naturale, de care nu ne vom plictisi niciodată. La 65 km de Casa dinainte - pensiune cu spa Stufărișul de la Șic este cunoscut și atractiv prin simplul fapt că aici se află cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Stufărișul de la Șic este un habitat prielnic pentru numeroase specii de păsări și alte viețuitoare sălbatice. Tocmai din acest motiv, rezervația a mai căpătat și numele de Delta Clujului sau Delta Transilvaniei.

Această rezervație naturală este un loc special, datorită biodiversității fascinante de care dă dovadă. Alcătuită din stuf, pajiști, papură, iazuri, sărături și mlaștini, toate acestea formează un întreg ecosistem, prielnic pentru o mulțime de viețuitoare.

Partea și mai frumoasă este că sătenii au grijă de acest loc minunat și au construit o punte din lemn pe care poți traversa întreaga zonă. De asemenea, au amenajat 2 foișoare și un turn de unde poți admira în tihnă frumusețea sălbatică a naturii, să observi păsările care și-au făcut loc prin vegetația stufoasă și să surprinzi în fotografii minunățiile locului.

12. Lacul Belis-Fantanele

66.5 km

Ultima, dar nu cea din urmă destinație turistică de pe lista noastră de obiective turistice cluj este lacul Beliș-Fântânele. Aflat în Munții Gilăului, la 66.5 km de locația noastră, lacul Beliș face parte dintre lacurile de acumulare artificial create și se întinde pe o lungime de 13 km.

Acest lac impresionant are ca principal scop producerea energiei electrice, asigurând debitul necesar centralei hidroelectrice de la Mărişel. Pe lângă acest lucru important, lacul constituie un punct turistic atractiv, fiind înconjurat de păduri de conifere și munți impunători. Ca vizitator, te poți bucura de activități recreative precum plimbări în natură, drumeții, camping, pescuit, sporturi nautice, picnic și alte activități în aer liber. Astfel, te poți relaxa cu o priveliște de vis, în aer curat, timp în care îți încarci bateriile cu activități pe sufletul tău.

Lacul Belis-Fantanele

Acum că ai aflat top 12 obiective turistice dintre cele mai apropiate de pensiune cu spa - Casa dinainte - în 2,8% din România, trebuie să ne faci o vizită. Ai toate motivele să-ți organizezi câteva zile de poveste la Cluj, în inima Transilvaniei, unde sigur îți vei încărca bateriile pentru o lungă perioadă de timp.

Te așteptăm cu drag și spor la împachetat !